Nerenin
Kümbet nerenin ilçesi
27 Kasım 2019
nerenin

Kümbet nerenin ilçesi

Ülkemizde kümbet adıyla birkaç köy bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Eskişehir’in İnönü ilçesinin Kümbet Köyüdür. Büyükşehir kanunu çıkınca mahalle olmuştur. Eskişehir’de...

Ülkemizde kümbet adıyla birkaç köy bulunmaktadır. Bunlardan en bilineni Eskişehir’in İnönü ilçesinin Kümbet Köyüdür. Büyükşehir kanunu çıkınca mahalle olmuştur. Eskişehir’de ayrıca Seyitgazi ilçesinde Kümbet Köyü vardır.

Eskişehir ile İnönü/Kümbet arası mesafe 36 kilometredir. Araştırma yapıldığında ülkemizde kümbet adıyla çok sayıda köy olduğu fakat hiç ilçe olmadığı görülmektedir.

Yurdumuzdaki kümbet isimli bazı köy ve mahalleler şunlardır:

Sivas/Şarkışla/Kümbet

Sivas/Yıldızeli/Kümbet

Sivas/Zara/Kümbet

Tokat/Niksar/Kümbet

Aksaray/Ortaköy/Kümbet

Osmaniye/Kadirli/Kümbet

Bilecik/Gölpazarı/Kümbet

Bingöl/Karlıova/Kümbet

Elazığ/Karakoçan/Kümbet

Giresun/Dereli/Kümbet

Kars/Arpaçay/Kümbet


Erzurum/Palandöken/Kümbet

Tokat/Merkez/Kümbet

Sivas/Merkez/Kümbet

Kütahya/Aslanapa/Kümbet

Kahramanmaraş/Elbistan/Kümbet

Kümbet ne demek ?

Kümbet bir çeşit anıt mezardır. Anadolu Selçukluları döneminde önemli komutan ve devlet adamları ölünce mimari niteliği olan kubbeli anıt mezara gömülürdü. Kümbet kültürü sadece Anadolu Selçuklularda değil Ermeniler ve o dönem bu coğrafyada yaşayan diğer milletlerde de vardı.

Zamanla kümbet alışkanlığı kalkmış, önemli kişiler ölünce cami bahçelerine gömülmeye başlanmıştır.

Ülkemizde Kümbet isimli yerleşim yerlerinin çok olmasının sebebi civarda bulunan bir kümbete nispet edilerek köy ismi belirleme alışkanlığından gelmektedir.

Kümbet Yaylası

Giresun’un Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Yaylası yazın sıcak günlerinde ziyaretçilerini serinleten, ferahlatan bir yerdir. Kümbet nerenin ilçesi diye soranların Kümbet Yaylası’nı kastetmiş olabileceğini düşündük.

Kümbet Yaylası’na gidebilmek için Giresun’dan Dereli ilçesine 30 kilometre gelmek, oradan da Şebinkarahisar istikametine doğru 25 kilometre gitmek gerekmektedir.

Kümbet Yaylası’nın şenlikleri Temmuz ayının 2. Veya 3. Haftasında yapılmaktadır. Yaylaya gidilecek en uygun zaman da şenliklerin olduğu zamandır. Çünkü bahar ve kış aylarında yayla soğuktur, şenlikler de hakikaten şenlikli geçer.

Bölgede butik otel ve restoranlar olduğu için ziyaretçilerin konaklama veya yeme içme sorunu yoktur. Kümbet yaylasının manzarasından en güzel şekilde istifade etmek için giderken İkisu, dönerken Güdül yolundan yapılmalıdır.

Kümbet Yaylasının rakımı 1640 olup Giresun gibi deniz seviyesi bir yerden bu kadar yükseğe çıkınca hava sıcaklığı aşırı fark etmektedir. Bu yüzden tedbirli giyinmekte fayda vardır.

Kümbet Yaylasında yenilebilecek en güzel şeylerden birisi çamsakızı sütlaçtır. Bazı ziyaretçiler tereyağlı alabalık, ızgara köfte-et de tercih etmektedir. Bölgenin havası suyu kadar etleri de güzeldir.

Ve son olarak eğer Kümbet Yaylası’na çıkacaksanız, LÜTFEN ÇÖPÜNÜZÜ ORTALIK YERLERE BIRAKMAYINIZ, ÇÖP ATACAK BİR YER BULAMAZSANIZ YANINIZDA GÖTÜRÜNÜZ.

Bir adet yorum var.

  1. Emel dedi ki:

    bizim orada da var kümbet

Bir Yorum Bırak

Tüm Hakları Saklıdır © 2016-2017