Cide nerenin ilçesi

Cide nerenin ilçesi hep merak edilir. Karadeniz kıyısında bulunan Cide, Kastamonu ilimizin güzel ilçelerinden birisidir. Sıcak insanları, doğal güzellikleri ve misafirperverlikleriyle mutlaka ziyaret edilmesi gereken önemli şehirlerimizin arasında yerini almıştır. İlçe 939 km²’lik bir alanı kapsarken nüfusu ise en son yapılan araştırmalara göre 20.589 olarak belirlenmiştir. Cide ilçesi içerisinde toplamda 85 köy ve bu köyleri de bağlayan 204 mahallesi bulunuyor.

İlçenin Kuzeyinde Karadeniz bulunurken, kuzeydoğusunda Doğanyurt yer alıyor. Doğu bölümünde Şenpazar ve güney kesiminde ise Pınarbaşı ile Azdavay yer alıyor. İlçenin ovalık alanlarına göz atıldığında ise oldukça sınırlı olduğu gözden kaçmıyor. Toprakları ise daha çok çay ve derelerle bölünmüştür. Kastamonu iline bağlı olan ilçeye ulaşım oldukça kolaydır.

Cide nerenin ilçesi


Cide, Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Karadeniz kıyısına kurulmuş olan bu küçük ve şirin ilçe, bir sahil kasabasını andırmaktadır. Cide’ye bağlı herhangi bir belde veya köy yoktur. Denizle ve ormanlarla iç içe olan cide doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Cide sahilleri kilometrelerce uzunluktadır. Sahil boyu, koylar ve diğer doğal güzelliklerle doludur. Cide’nin güzelliği, yazar Rıfat Ilgaz’a dahi ilham kaynağı olmuştur. Cide’de genelde temmuz ayında denize girilir. Ancak cidenin eşsiz manzaralarını dört mevsim izleyebilirsiniz. Cide’ye gittiğinizde uğrayacağınız yerlerin başlıcaları; Okçu Kalesi, Gazallı Kalesi, Timle Kalesi, Çoban Kalesi, Gideros Doğal Koyu, İlgarini Mağarası ve Çayyaka Plajı’dır. Cide’nin ilgi çeken bir başka yönü ise sultan kayıklarıdır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde sultanları taşıması için yapılan sultan kayıklarının imalatı, Cide’de hala devam etmektedir. Bu kayıklar 30 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğinde, aslına uygun olarak yapılmaktadır. Kastamonu’nun her yerinde olduğu gibi, burada da yiyebileceğiniz başlıca yemek kuyu kebabıdır. Bunun yanında, karma, köy böreği, armut tatlısı, ceviz helvası, kuyruklu dolma ve kestane hoşafı da yiyebilirsiniz. Ayrıca buradan sarı yazmalar ve ahşaptan yapılan süs eşyaları satın alabilirsiniz. Cide halkının misafirperverliği de oldukça fazladır.

Ülkemizin eşsiz güzelliklerinden Cide’nin keyfini çıkarmak ve ruhunuzu dinlendirmek için, mutlaka ziyaret etmelisiniz. Cide görmek, gezmek veya tatil yapmak için en mükemmel, en sakin bölgelerden biridir.

Bu yazı 543 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak